Project: Impact van sociaal beleid op gezondheid

2022-2026

Motivatie

Mensen in een lage sociaaleconomische positie hebben te maken met relatief grote gezondheidsachterstanden. Mensen met het laagste welvaartsniveau leven gemiddeld 8 jaar korter dan mensen met het hoogste welvaartsniveau. Daarnaast krijgen ze gemiddeld bijna 25 (!) jaar eerder te maken met een slechtere ervaren gezondheid. Ondanks beleidsinspanningen in de afgelopen jaren, zijn deze gezondheidsverschillen niet kleiner geworden. De ambitie van het NWA-programma Gezondheidsverschillen is om de gezondheid van mensen met een lagere sociaaleconomische positie in de samenleving duurzaam te verbeteren.

Doel van het project

Het gehonoreerde onderzoeksproject focust zich op het realiseren van gezondheidspotentieel voor twee groepen in een kwetsbare positie: Bijstandsgerechtigden en mensen met (risico op) problematische schulden. Sociaal beleid kan de positie van deze groepen bevorderen, maar kan ook gepaard gaan met negatieve effecten. Dit project beoogt inzichten te creëren in hoe sociaal beleid kan bijdragen aan het realiseren van gezondheidspotentieel en duurzaam geïmplementeerd kan worden om doorbraken te realiseren.

Dit project bevat vier werkpakketten: (1) Review van sociale beleidsinterventies, (2) het uitvoeren van een realistische evaluatie van geselecteerde sociale beleidsinterventies, (3) co-creatie van strategieën om verkregen inzichten te implementeren samen met nationale stakeholders en (4) het ontwikkelen van kennisproducten en activiteiten voor professionals, studenten, inwoners en de overheid om de benutting en opschaling van de verkregen kennis te vergroten.

Bijdrage aan dit project

Binnen dit project focussen de Leidse onderzoekers (Ernst-Jan de Bruijn en Marike Knoef) op het bestuderen van de effecten van bijstands- en schuldeninterventies op arbeidsmarkt-, financiële en gezondheidsuitkomsten. Hierbij zullen we gebruik maken van quasi-experimentele technieken waarmee inzichten kunnen worden verkregen in de causale effecten van sociaal beleid. De onderzoekers zullen hierbij administratieve databronnen van de gemeenten en het CBS benutten.

Het consortium bestaat uit onderzoekers van de Wageningen Universiteit, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Tilburg University en de Hogeschool Utrecht.Tevens wordt samengewerkt met de gemeente Rotterdam, de gemeente Amsterdam, diverse gemeenten uit de regio Noord-Oost Gelderland en verschillende stakeholders.

Team

Jantien van Berkel (Universiteit Utrecht)
Maikel van Waardenburg (Universiteit Utrecht)
Yvonne La Grouw (Universiteit Utrecht)
Milou Haggenburg (Gemeente Amsterdam)
Tamara Madern (Hogeschool Utrecht)
Susanne Tonnon (Hogeschool Utrecht)
Annemien Haveman (Wageningen Universiteit)
Hilje van der Horst (Wageningen Universiteit)
Emily de Vet (Tilburg University)
Marike Knoef (Tilburg University)
Ernst-Jan de Bruijn (Universiteit Leiden)
nl_NLNederlands